Ακολούθησε η επ΄ αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ από το σωματείο τους. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές αυτοί αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ και μαζί με αρκετούς άλλους ίδρυσαν στις 4 Ιουνίου 1948 νέο σωματείο στη Λευκωσία, τον Αθλητικό Σύλλογο Ομόνοια Λευκωσίας. [2][13] Ακολούθως ιδρύθηκε και ο Α. Σ. Κερύνειας. [12] Ο εκδιωγμός των αριστερών αθλητών και ποδοσφαιριστών ήταν γεγονός. Τα αριστερά σωματεία προχώρησαν προς την ίδρυση μιας νέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (προϋπήρχε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΕΠΟ), το Δεκέμβριο του 1948.
Της Ολυμπίας τους κύκλους φωτίζεις με πυρσό στη δοξασμένη ασπίδα του σαρανταοχτώ. Τα ερυθρόλευκά σου τα χρώματα θα δω ξανά να ζωντανεύουν στην άδεια Αμμόχωστο. Πύρινος ο κόσμος λεβέντες οι αθλητές, μαζί πανηγυρίζουν νίκες παντοτινές. Κόκκινο το αίμα, κόκκινη στολή Μεγάλη Σαλαμίνα ποτέ μη σταματάς μες τη προσφυγιά σου για μας να πολεμάς. Στη καρδιά μας είσαι η μία, Σαλαμίνα Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ποδόσφαιρο ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Το ποδοσφαιρικό τμήμα αντρών είναι το σημαντικότερο και μακροβιότερο του σωματείου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αγωνίσθηκαν με τα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές (Σιεκκερής, Νιταής, Μουσταφάς κ. α. Όταν εντάχθηκε στην ΚΟΠ, αγωνίστηκε για δύο περιόδους στη Β΄ κατηγορία και είχε ως αντιπάλους τουρκοκυπριακά σωματεία (π. χ. Ντεμίρσπορ Λάρνακας, Κενσγίκ Κιουτζιού, Τουρκ Κουτζιούκ). Όταν τα τουρκοκυπριακά σωματεία άρχισαν στα τέλη του 1955 να αποχωρούν από τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, η Νέα Σαλαμίνα έκανε προσπάθειες να μεταπεισθούν και να συνεχίσουν.
Η απόφαση για τη δημιουργία του σταδίου πάρθηκε το 1989 και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους άρχισε η κατασκευή. Μετά από πολλές εισφορές των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας στην Κύπρο και το εξωτερικό, του κυπριακού οργανισμού αθλητισμού και εθελοντική εργασία επιτεύχθηκε η κατασκευή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. [1][59] Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1992 με τη διεξαγωγή του τελικού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U16 στις 17 Μαΐου, μεταξύ της Γερμανίας και της Ισπανίας όπου η Γερμανία κέρδισε με 2-1. [60] Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Νέας Σαλαμίνας στο στάδιο Αμμόχωστος έγινε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 1991 με αντίπαλο τον Ευαγόρα Πάφου, τον οποίο νίκησε με 4-1. [61] Πετοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Πετοσφαίριση ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Η πετοσφαιρική ομάδα είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες στην Κύπρο.
Το προεδρείο αποτελέσθηκε από τους κκ Ανδρέα Πασχαλίδη, Γεώργιο Φάνο, γιατρό, και Κώστα Ελευθερίου. Μιλώντας ο κ. Γ. Φάνος τόνισε ότι η προοδευτικότερη πόλη του νησιού μας, η Αμμόχωστος, δεν έχει μέχρι σήμερα ένα πραγματικό καθαρά αθλητικό σωματείο. Ανάλυσε επίσης το πρόγραμμα του σωματείου, σαν αθλητικού και πνευματικού κέντρου της πόλης μας και κάλεσε όλους τους αθλητές και τους φιλάθλους να μπουν στο νέο σωματείο.
[1][19] Από 1953 που ενοποιήθηκε το κυπριακό ποδόσφαιρο η Νέα Σαλαμίνα είχε ως έδρα το στάδιο ΓΣΕ. [27][29] Το Δημοτικό Στάδιο χρησιμοποιείτο για τις προπονήσεις της ομάδας. [31][32] Προσφυγιά και επαναδραστηριοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Η τραγικότερη ημέρα στην ιστορία του σωματείου ήλθε στις 14 Αυγούστου 1974, με την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Παρά την αποχώρηση των τουρκοκυπριακών συλλόγων από την ΚΟΠ, οι Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές παρέμειναν ευπρόσδεκτοι στη Νέα Σαλαμίνα. Το 1962 μετεγγράφηκαν στη Νέα Σαλαμίνα ο Καλλικάς και το 1970 ο τουρκικής καταγωγής Νεζιάκ. [108] Το 2004 μετεγγράφηκαν στη Νέα Σαλαμίνα οι Τουρκοκύπριοι Ιμάμ και Ουλούσοϊ, οι οποίοι με την παρουσία τους στη Νέα Σαλαμίνα έγιναν οι πρώτοι Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές που έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ μετά από τριάντα χρόνια.
[89][100] Επιπλέον, όταν η Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου συμμετείχε στον τελικό του FA Sunday Cup, οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου ταξίδεψαν από την Κύπρο στο Λονδίνο για να βρίσκονται στον τελικό. [101][102][103] Επίσης, το 1999, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, ιδρύθηκε, από Κυπρίους, η Νέα Σαλαμίνα Νέας Υόρκης (New York Salamina S. C. ). Οι ιδρυτές της ήταν υποστηριχτές της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. Συμμετέχει στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της πόλης της Νέας Υόρκης. [104] Επιπλέον, τη δεκαετία του '00, μια ομάδα της Γκάνας, η Juapong All Stars, μετονομάστηκε σε Nea Salamina FC Ghana. Η μετονομασία έγινε κατόπιν εισήγησης του πρώην Γκανέζου ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, Μοχάμεντ Καμάρα, ο οποίος όταν επέτρεψε στην πατρίδα του εισηγήθηκε την αλλαγή του ονόματος.
Κάποιο από τα άτομα που βοήθησαν στην ίδρυση της Νέας Σαλαμίνας το κράτησε στη μνήμη του, το ανέφερε και η πλειοψηφία των μελών το υιοθέτησε. Η ιδρυτική συνέλευση αποφάσισε ως επίσημο όνομα το Αθλητικόν Σωματείον «Νέα Σαλαμίς» Αμμοχώστου. [1][5][9] Δημιουργία τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Πολλά άτομα εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη δύναμη του νεοϊδρυθέντος σωματείου. Δημιουργήθηκαν τμήμα στίβου και ποδοσφαίρου, ώστε να απασχολείται η νεολαία του σωματείου. Η ομάδα στίβου εντάχθηκαν έμπειροι αθλητές, αλλά στο τμήμα ποδοσφαίρου έπρεπε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδας και τη συμμετοχή της σε αθλητικές συναντήσεις.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του τμήματος στο πρωτάθλημα ήταν η κατάκτηση της τρίτης θέσης τέσσερις φορές, ενώ έχει κατακτήσει το κύπελλο Κύπρου το 1990 και την Ασπίδα Κύπρου την ίδια χρονιά. Το τμήμα έχει ως έδρα σήμερα το ιδιόκτητο στάδιο Αμμόχωστος στην Λάρνακα. Από το 2006 μέχρι το 2010 λειτουργούσε και τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών. Το τμήμα πετοσφαίρισης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Κύπρο. Το σωματείο διοργάνωνε τουρνουά πετοσφαίρισης με μεγάλη συμμετοχή από το 1954 στην Αμμόχωστο και τελικά το 1975 αποφασίστηκε η ίδρυση τμήματος πετοσφαίρισης στη Λεμεσό. Το τμήμα έχει έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 9 ασπίδες, με έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα και κύπελλα από 1998 μέχρι το 2003.
Στο ποδοσφαιρικό τμήμα εντάχθηκαν ελάχιστοι αθλητές από την Ανόρθωση και για το λόγο αυτό δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα. [10] Διωγμός από το στάδιο ΓΣΕ και ίδρυση της ΚΕΠΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Πριν από τους παγκύπριους αγώνες στίβου το Μάιο του 1948, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), ζήτησε από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους της Κύπρου, τα μέλη και τους αθλητές τους, να υπογράψουν δημόσια διακήρυξη όπου θα εξεφράζουν την υποστήριξη τους προς τη Δεξιά παράταξη στον ελληνικό εμφύλιο, θα δήλωναν «εθνικοφρόνων φρονημάτων» και θα καταδίκαζαν τη δράση της Αριστεράς.
Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Νέα Σαλαμίνα με νίκη επί του Ολυμπιακού κατακτούσε το πρωτάθλημα αφού είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Ομόνοια. Ωστόσο, ηττήθηκε με 6-3 χάνοντας την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια. [48][49] Η ομάδα τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση. Η ήττα αυτή προκάλεσε προβλήματα και μερικοί παίχτες δεν εμφανίστηκαν ξανά στην ομάδα. Λόγω του γεγονότος αυτού η ομάδα παρουσιάστηκε αποδυναμωμένη στο τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Απόλλωνα και παρόλο που ήταν φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου, ηττήθηκε με 4-2.
[1][2] Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και οι αθλητές δεξιάς ιδεολογίας υπέγραψαν τις δηλώσεις αυτές. Ο μόνος σύλλογος που αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση αυτή ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κινύρας» Πάφου και για αυτό αποκλείστηκε από τους αγώνες. Οι αριστεροί αθλητές ήταν αντίθετοι με τη δήλωση που έκαναν οι σύλλογοι τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις. [1][2] Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν οι πρωταθλητές του ΓΣΕ, Αντώνης Τότσης και Νικής Γεωργίου. Ο ΓΣΕ κάλεσε τους δύο αθλητές σε απολογία αλλά εκείνοι επέμεναν στη θέση τους ότι ο αθλητισμός πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική. [11] Επιπρόσθετα, οι αριστεροί αθλητές αποφάσισαν να στηρίξουν το Γυμναστικό Σύλλογο «Κινύρα» Πάφου, αν τελικά δεν του επέτρεπαν να λάβει μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου. Αν και είχαν πολλές πιθανότητες να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις, προτίμησαν να συμπαρασταθούν στον Κινύρα. Ο ΓΣΕ χαρακτηριζόταν ως επικρατέστερος για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους αγώνες, [2] ωστόσο μετά την εξέλιξη αυτή κατέλαβε την τρίτη θέση.
[109][110] Στις 26 Μαρτίου 2005 η Νέα Σαλαμίνα έδωσε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την τουρκοκυπριακή Γενί Τζαμί (στο πλαίσιο της μεταγραφής του τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή Ουλούσοϊ στη Νέα Σαλαμίνα) στο στάδιο Αμμόχωστος, επικρατώντας με 6-0. Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομάδας μετά από 50 χρόνια. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν 2500 φίλαθλοι που κάθισαν μαζί στις κερκίδες στέλνοντας μήνυμα ειρήνης.
Nea Salamina Famagusta - Anorthosis Famagusta ζωντανά
[[ΡΕΎΜΑ!]] Νέα Σαλαμίνα ΑΕΚ Λάρνακας και ζωντανή
[[[σήμερα***]]>>>>] Πάφος εναντίον ΑΕΛ Λεμεσού ζωντανή
Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου - Βικιπαίδεια
Τον επόμενο μήνα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1953, η ΚΟΠ έκανε δεκτή την αίτηση[21] της Νέας Σαλαμίνας, της Ομόνοιας και του Ανταίου για ένταξη τους στην ΚΟΠ. [21][23][24] Η ενοποίηση του ποδοσφαίρου ήταν γεγονός. Η πολεμική όμως της ΚΟΠ προς τα σωματεία αυτά συνεχίστηκε. [21] Απέρριψε την αίτηση της Αλκής, του Ορφέα και του Νέου Αστέρα Μόρφου (τα δύο πρώτα εντάχθηκαν ένα χρόνο αργότερα), [23] ενώ επικαλούμενη το καταστατικό της, υποστήριξε ότι μια ομάδα έπρεπε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και οι άλλες δύο στην Β΄ κατηγορία. Οι ομάδες της ΚΕΠΟ αποδέχτηκαν τις προϋποθέσεις αυτές με σκοπό να επιτευχθεί τελικά η ενοποίηση.
Σε ζωντανή μετάδοση ο αγώνας απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα
Τον ίδιο μήνα ο ΑΠΟΕΛ απέστειλε τηλεγράφημα στο ΣΕΓΑΣ, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» κι ευχόταν, «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία» στην Ελλάδα. Η διοίκηση του σωματείου κάλεσε όλους τους αθλητές και ποδοσφαιριστές του σωματείου να προσυπογράψουν σχετική δήλωση, με την οποία θα συνηγορούσαν με το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνος ανταρσία», πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους. Μερικοί ποδοσφαιριστές διαχώρισαν τη θέση τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις. Από εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Τύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη.
[89][90] Η Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου αγωνίζεται στο παροικϊακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Αγγλίας (ΚΟΠΑ). Την περίοδο 2015-16 η Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου έγινε η πρώτη αγγλοκυπριακή ομάδα που κατέκτησε το FA Sunday Cup, την κορυφαία ερασιτεχνική διοργάνωση της Αγγλίας. Η Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου κέρδισε στον τελικό την Barnes AFC στο Σέλχαρστ Παρκ. [91][92][93][94][95][96][97][98][99] Η ομάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. Μερικοί παίχτες της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου προέρχονταν από τη Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου, με σημαντικότερους τους Κένι Ντάιερ και Νάιτζελ Μακνίλ.
Κατόπιν έγκρισης της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, η γκανέζικη ομάδα μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα και το έμβλημα της. Επιπρόσθετα, η κυπριακή ομάδα παραχωρεί ανά τακτά διαστήματα ρουχισμό στην ομάδα της Γκάνας. [105][106][107] Σχέσεις με Τουρκοκύπριους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Από την ίδρυση της, η Νέα Σαλαμίνα επιδίωξε να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Αμμοχώστου. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αποδοχή συμμετοχής Τουρκοκύπριων ποδοσφαιριστών στην ποδοσφαιρική ομάδα.
[[[ΖΩΝΤΑΝΉ ΜΕΤΆΔΟΣΗ!!]==]] Ομόνοια Λευκωσίας εναντίον